Τα τελευταία χρόνια οι προκατασκευασμένες κατοικίες καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι στην «πίττα» των νέων οικοδομών. Με κύρια χρήση την εξοχική κατοικία, τα προκατ κτήρια, κάμπτουν σταδιακά τους δισταγμούς και την καχύποπτη, απέναντι τους, στάση των Ελλήνων και επεκτείνουν δειλά τη χρήση τους και σε δομές με προορισμό τη μόνιμη - κύρια κατοικία.
Η θεμελιώδης διαφορά και αυτό που χαρακτηρίζει τελικά τα προκατασκευασμένα κτήρια, είναι το γεγονός ότι τα δομικά στοιχεία του φέροντα οργανισμού αλλά και των τοίχων πλήρωσης, δεν κατασκευάζονται στο εργοτάξιο, αλλά παραλαμβάνονται έτοιμα, καθώς έχουν προ-κατασκευαστεί, βάσει σχεδίου, στο εργοστάσιο παραγωγής.
Οι βασικότεροι τύποι, προκατασκευασμένων κατοικιών, είναι η ελαφριά προκατασκευή που αποτελείται από ξύλο ή μέταλλο και η βαρέως τύπου, που αποτελείται από φέροντα στοιχεία σκυροδέματος. Σε κάθε περίπτωση τα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τα προκατ σπίτια, δε διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούνται σε όλες τις συμβατικές δομές (ξύλο, μέταλλο, ωπλισμένο ή άοπλο σκυρόδεμα) με τη μόνη διαφορά να περιορίζεται στον τόπο κατασκευής-συναρμολόγησής τους.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα προκατ σπίτια, είναι η ιδιαίτερα καλή σεισμική συμπεριφορά τους, ο μικρός χρόνος (από τρεις έως έξι μήνες ανάλογα με τις διαστάσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά) κατασκευής που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο με προκατασκευασμένα στοιχεία, αλλά και οι ιδιαίτερα καλές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες των υλικών που το αποτελούν. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου την εξασφάλιση της αντισεισμικότητας ενός προκατ κτηρίου, πολλές φορές αυτά δεν μπορούν να υπερβούν τους δύο ορόφους.
Μειονέκτημα για τα κτήρια αυτής της κατηγορίας, είναι το γεγονός ότι υφίστανται σημαντικοί αρχιτεκτονικοί περιορισμοί στο σχεδιασμό τους, κυρίως λόγου του περιορισμού σε μέγιστες διαστάσεις υλικών που μπορούν να μεταφερθούν με μηχανικά μέσα, με αποτέλεσμα να μην ευνοείται ιδιαίτερα ο αρχιτεκτονικός πλουραλισμός και να οριοθετείτε η γκάμα μέσα από την οποία πρέπει να διαλέξουν σχέδιο οι ιδιοκτήτες. Επιπλέον, πολλές φορές, υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και στα οικόπεδα που μπορούν να «δεχτούν», προκατ σπίτια, καθώς δεν είναι εύκολα προσβάσιμα από τα βαριά μηχανήματα που απαιτούνται για το στήσιμο μιας προκατασκευασμένης δομής.
Το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου είδους κτηρίου, αποτελεί ένα ιδιαίτερα λεπτό, παρεξηγήσιμο και πολλές φορές «κρυφό» σημείο. Εμπειρικά και μέσα από έναν ενδεικτικό υπολογισμό μιας συμβατικής προκατ κατοικίας (μέταλλο και πανέλλα σκυροδέματος), το κόστος κατασκευής κινείται ανάμεσα στα 850 και 1000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τιμές γύρω στα 500 ευρώ το τ.μ. που πολλές φορές συναντάμε σε διαφημιστικές καμπάνιες κατασκευαστών, είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνουν έξοδα αδείας, εκσκαφές, έξοδα για τη θεμελίωση της κατασκευής, τον Φ.Π.Α. και το κόστος των απαιτούμενων ενσήμων, που αν και περίπου τα μισά από ότι σε μια συμβατική οικοδομή, μπορεί για μία προκατ κατοικία 150 τ.μ. να ξεπεράσουν τον αριθμό των 180 (περίπου 9000,00 €).
“H delta engineering αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη μελέτη και κατασκευή προκατ κατοικίας - Περισσότερες πληροφορίες και υπολογισμός κόστους στο www.d-engineering.gr ”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου