Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Μετα-σεισμικοί προβληματισμοί

Ο πρόσφατος, ιδιαίτερα καταστρεπτικός σεισμός στην Ιαπωνία, ήρθε για να επισημάνει στην παγκόσμια κοινότητα, κυρίως στις σεισμογενείς περιοχές, αλλά και με την ευρύτερη έννοια της καταστροφής και στις υπόλοιπες περιοχές που είναι εν δυνάμει εκτεθειμένες στον κίνδυνο απρόβλεπτα έντονων φαινομένων, την ανάγκη για πρόληψη (μέσω της κατάλληλης προετοιμασίας) και άμεση αντιμετώπιση (μέσω της άμεσης διαχείρισης) μιας καταστροφής.

Από τον ίδιο το σεισμό, που όπως θα αποδειχθεί, ακόμη και αν δεν ξεπέρναγε σε εδαφική επιτάχυνση, τουλάχιστον προσέγγιζε, αυτόν για τον οποίο σχεδιάζονται τα κτήρια στην Ιαπωνία, οι συνέπειες που προέκυψαν, δεν ήταν οι ανάλογες. Τα κτήρια των Ιαπώνων συμπεριφέρθηκαν εξαιρετικά, παρ’ όλη την ιδιαίτερα μεγάλη σε ένταση και χρονική διάρκεια σεισμική δόνηση, πιστοποιώντας την υψηλή ποιότητα των κανονισμών με βάση τους οποίους κατασκευάζονται αλλά και την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των μηχανικών που τα κατασκεύασαν.


Οι δευτερογενείς συνέπειες του σεισμού, ήταν αυτές, όμως που οδήγησαν στη μεγαλύτερη ίσως καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία του κράτους της Άπω Ανατολής. Το τσουνάμι που ακολούθησε, παρέσυρε τα πάντα, μετέτρεψε τις πόλεις σε ένα συνονθύλευμα κατεστραμμένων πλέον κτηρίων, λάσπης, πλωτών μέσων ακόμη και αεροπλάνων, οδηγώντας ταυτόχρονα και στην κατάρρευση του οδικού και συγκοινωνιακού δικτύου, στην αδυναμία ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνίας, και στην ανεπανόρθωτη βλάβη των παράκτιων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η εξαγωγή χρήσιμων και εφαρμόσιμων συμπερασμάτων από την καταστροφή αυτή αποτελεί, ίσως και τη μόνη επιλογή για την επιστημονική κοινότητα, για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και για την τοπική κοινωνία.

Το κτηριακό δυναμικό, κάθε περιοχής αποτελεί το πιο βασικό τμήμα που πρέπει να προστατευτεί έναντι του σεισμού σχεδιασμού. Ο αντισεισμικός κανονισμός, που βρίσκει σήμερα εφαρμογή κατά το σχεδιασμό μιας νέας κατοικίας, αποτελεί σαφέστατα το πιο σημαντικό εργαλείο στα χέρια των μηχανικών – μελετητών. Πολλές φορές όμως, δεν αρκεί, καθώς ακόμη κι αν τα νεόδμητα κτήρια μείνουν ανεπηρέαστα, τα ήδη υπάρχοντα, είναι ικανά να προκαλέσουν πολύ μεγάλης έκτασης βλάβες στη δομή της πόλης μετά από ένα μεγάλο σεισμό.

Στη χώρα μας και κατ επέκταση στην Κρήτη, σημαντικό, αναλογικά, μέρος, από τα κτήρια που απαρτίζουν τα αστικά κέντρα , είναι  μεγάλης ηλικίας (κατασκευή προ του 1985) και με μεγάλο ποσοστό παράνομων ή αυθαίρετων προσαρτημάτων, δεδομένα που τα καθιστούν ιδιαίτερα τρωτά σε σεισμικές δράσεις.

Η ηλικία των κτηρίων, αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο για την ικανότητά τους να δεχτούν σεισμικές δράσεις κι αυτό γιατί οι κανονισμοί με βάση τους οποίους σχεδιάστηκαν αποδείχθηκαν, με τις σημερινές πλέον γνώσεις, ιδιαίτερα ελλιπείς. Τα δε παράνομα κτίσματα, στερούνται οποιασδήποτε μορφής αντισεισμικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα σε σεισμικές δράσεις, έντασης που μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από αυτή για την οποία σχεδιάζονται τα όμορα νόμιμα κτήρια και με πιθανότητα εμφάνισης πολύ μεγάλη. Η ανάγκη προσεισμικού ελέγχου, είναι πλέον βέβαιο ότι πρέπει να κατασταθεί υποχρεωτική για όλα τα κτήρια, ακόμη και τα ιδιωτικά και εν ανάγκη να μη σχετίζεται η νομιμότητα μιας κατασκευής από τη δυνατότητα ο ιδιοκτήτης της να προβεί στον παραπάνω έλεγχο.

Τέλος, όπως αποδείχθηκε και στο μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας, είναι μεγάλη ανάγκη να προστατευτούν κτήρια κοινής ωφελείας, να ελεγχθούν προσεισμικά σχολεία νοσοκομεία και κτήρια παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού καθώς επίσης, κτήρια και μέσα εξασφάλισης της τηλεπικοινωνίας.

Η πρόληψη, μέσα από τον προσεισμικό έλεγχο και η ενημέρωση, αποτελούν την καλύτερη προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πόλη το ενδεχόμενο ενός, μεγάλης έντασης, σεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου