Το μεγαλύτερο ποσσοστό του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες, αναμένεται να συγκεντρωθεί για εργασία και κατοικία στα αστικά κέντρα. Την αναμενόμενη αυξηση της ζήτησης για «αστική ζωή», θα ακολουθήσει η περεταίρω ανάπτυξη των ήδη, κατά πλειοψηφία, άναρχα δομημένων αστικών κεντρων. Η χωρική και μορφολογική ανάπτυξη των πόλεων πρέπει να είναι ισόρροπη και να βασίζεται σε αρχές βιωσιμότητας και αειφορίας, ενώ η ενσωμάτωση των καινών παραγόντων να εξασφαλίζει τη συνέχεια της όποιας προσπάθειας για βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η αναμενόμενη μεγέθυνση των αστικών τοπίων, θα πρέπει να έχουν σα βάση το διαδραστικό χαρακτήρα της σχέσης ανθρωπος - κατοικία - γειτονιά - πόλη. Ο περιορισμός των απαιτούμενων πρωτογενών πόρων, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και κινητικότητας μέσα στις πόλεις και η διαχείρηση των αστικών αποβλήτων είναι τα θέματα που άπτονται της ανάπτυξης.
Η ενέργεια αποτελεί τη βάση κάθε προσπάθειας ανάπτυξης. Οι ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των πόλεων, βασιζόμενες ακόμη και σήμερα κατά κύριο λόγο στην απομίζηση πεπερασμένων φυσικών πόρων, αποτελούν ήδη αντικείμενο προβληματισμού προκειμέου των περιορισμό τους. Η εξάντληση των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, επιβάλει την αντικατάσταση των μεθόδων ενεργειακής κάλυψης των πόλεων και την ενσωμάτωση στις παραγωγικές διαδικασίες συστημάτων χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδοιήκησης οφείλουν να υποχρεώσουν κάθε νέα δομή να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των ενεργεικών αναγκών της από ανανεώσιμές πηγές ενργειας, θεσπίζοντας κανονισμούς και επιχορηγώντας τέτοιες δράσεις, καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες όλων των δημοτικών δομών ( δημοτικά κτίρια, σχολεία, κ.α.) μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η αυξανόμενη χρήση των πόλεων είτε για διαβίωση είτε για εργασία ή άλλες δράσεις, αναμένεται να μετατρέψει τα αστικά κέντρα σε πόλους συγκέντρωσης πληθυσμού, με ταυτόχρονη αύξηση της κινητικότητας, που είναι αμφίβολο εάν μπορεί να παρακολουθηθεί από αύξηση του διαθέσιμου χώρου για κυκλοφορία, κυρίως λόγω του ήδη διαμορφωμένου αστικού ιστού και των ήδη ανεπτυγμένων παρόδιων χρήσεων. Η αυξημένη κινητικότητα στα κέντρα των πόλεων θα πρέπει να καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου με μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να περιοριστούν οι απαιτήσεις χώρου μεταφοράς ανα άτομο, και με φιλικά προς το περιβάλλον ατομικά μέσα μικρού όγκου (π.χ. ποδήλατα). Η δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών και η ενσωμάτωση στα προγράμματα κοινωνικής δράσης επικαιροποιημένων στρατηγικών, για την επίτευξη του στόχου των βιώσιμων αστικών μεταφορών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση της ομαλής λειτουργίας και συνέχειας του αστικού «γίγνεσθαι».
Τέλος τα αστικά απόβλητα, τα απομεινάρια της αστικής λειτουργίας απαιτούν ολοκληρωμένη στρατηγικη διαχείρησης. Η επακόλουθη της ανάπτυξης, άυξηση των αποβλήτων, ενδέχεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα ζητήμτα τα επόμενα χρόνια. Η ορθή διαχείρηση των αποβλήτων, επιτάσει την προσπάθεια για την επαναχρησιμοποίηση τους, είτε για να παραχθεί ενέργεια (βιομάζα), είτε για να αναπαραχθούν πρϊόντα (ανακύκλωση) χωρίς την απάιτηση χρήσης πρωτογενών πόρων. Σε κάθε περίπτωση, πολιτικές ορθής διαχείρησης των αστικών αποβλήτων, μπορούν να μειώσουν αισθητά τις επιπτώσεις της ανάπτυξης των πόλεων και είναι υποχρέωση των δήμων, να λάβουν μέτρα προκειμένου τον περιορισμό των επιπτώσεων από την υπερσυγκέντρωση και ακριτη, ανεπεξέργαστη, ταφή τους.
Η ανάγκη υπεύθυνης ατιμετώπισης της αστικής ανάπτυξης, κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Με γνώμονα την διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του δομικού στοιχείου της πόλης, του ανθρώπου, αλλά και της εξασφάλισης του δικαιώματος στην «πόλη» των επόμενων γενιών, απαιτούνται ολοκληρωμένες δεσμευτικές πολιτικές από τους δοιηκούντες την τοπική αυτοδοιήκηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου