Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η «πρόκληση» της αειφόρου δόμησης

Η αειφορία, το σύγχρονο ένδυμα της ανάπτυξης, καθιερώνεται σήμερα ως η πιο διαδεδομένη μεθοδολογία δράσεων, για την συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής. Δηλώνει μια πολιτική για συνεχή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που δεν συνεπάγεται την καταστροφή του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, όσο αυτό είναι δυνατόν, αλλά αντιθέτως, εγγυάται την ορθολογική βιωσιμότητά τους, εξασφαλίζοντας τις επόμενες γενιές έναντι της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Η αειφόρος δόμηση είναι ίσως το πιο σημαντικό τμήμα της αειφόρου ή βιώσιμης ανάπτυξης. Επιδιώκει τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ενός κτιρίου.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στον τομέα της κατασκευής, πρέπει να συνδυάζουν τις λειτουργικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και ποιοτικές παραμέτρους για την ανέγερση και την ανακαίνιση κτιρίων και δομημένου περιβάλλοντος. Το προϊόν πρέπει να είναι ανθεκτικό στο χρόνο και λειτουργικό στη χρήση του, προσφέροντας άνετες συνθήκες διαβίωσης και χρήσης, προάγοντας την ευημερία όλων όσοι τα κατοικούν ή τα χρησιμοποιούν. Επίσης πρέπει να επιδιώκεται η αποδοτικότητα ως προς τους πόρους, και κυρίως ως προς την ενέργεια.
Ο σχεδιασμός , αποτελεί παράμετρο με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για την επίτευξη της αειφορίας στην κατασκευή κτιρίων. Η εισαγωγή βιοκλιματικών χαρακτηριστικών και στοιχείων ολιστικής αρχιτεκτονικής, μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον και το χρήστη, δομές. Η σωστή χωροθέτηση και ο σωστός προσανατολισμός, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της γεωμορφολογίας και του μικροκλίματος της περιοχής, αποτελούν μάλλον τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν κατά το σχεδιασμό.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μη τοξικά, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, με δυνατότητα να ανακυκλώνονται ή να αποδομούνται μετά τη χρήση τους. Υλικά με υψηλή βιωσιμότητα και καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να αυξήσουν το χρόνο ζωής της κατασκευής.
Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών ενός κτιρίου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ενέργειας που αντλείται από χρησιμοποίηση πεπερασμένων ορυκτών πόρων.
Τέλος, ο διαρκής έλεγχος της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, είναι αρκετά σημαντικός για την επίδραση ενός κτιρίου στο περιβάλλον, αλλά και του περιβάλλοντος στο δομικό ιστό μιας κατασκευής.
Η πρόκληση πλέον για τον κλάδο των κατασκευών είναι η μετάβαση σε στρατηγικές, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες, διατηρώντας συγχρόνως την οικονομική πρόοδο. Η αειφόρος δόμηση δεν είναι πανάκεια, μπορεί όμως να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει κατευθυντήρια οδηγία για δομές φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου